Blue Monday?

Blue smileHet is weer zover. Vandaag is het Blue Monday. Ik dacht altijd dat het de derde maandag van januari was, maar Wikipedia bracht uitkomst: de maandag van de laatste volle week van januari. Volgens datzelfde medium voelen de meeste mensen zich vandaag treurig, neerslachtig of weemoedig. Wikipedia vervolgt: ‘dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.’

Dat wordt een leuke dag vandaag… Temeer omdat Blue Monday op ‘Blue Monday’ logischerwijs jarig is en dit jaar alweer z’n twaalfde editie beleeft. Het fenomeen is namelijk in 2005 geïntroduceerd. Feest en droefenis tegelijk. Koopt Cliff Amall, de bedenker van Blue Monday, vandaag een taartje of gaat hij zitten kniezen voor het raam, zoals de meeste mensen? Ik ben zelf een zondagskind, dus ik heb weinig met Blue Monday. Ik was in 2006 en 2012 zelfs jarig op Blue Monday. En blauw is daarnaast ook nog eens mijn favoriete kleur. Ik voel me dan ook niet treurig, neerslachtig of weemoedig. Ik moet er eigenlijk wel een beetje om lachen.

Formule Blue MondayEr is zelfs een formule voor Blue Monday. W is een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het Kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn. Allemaal na te lezen in de digitale Wikipedia-encyclopedie. Ik ga er maar even vanuit dat hoe hoger de uitkomst van deze formule is, hoe blauwer de maandag.

Er zijn slechts een paar waarden objectief meetbaar. Het salaris, de schulden en hoe lang geleden het Kerst was. Met de W, Q, M en N kun je dus alle kanten op. En dat is het goede nieuws! Compenseer je schulden, je salaris en de 25 dagen dat Kerst alweer achter ons ligt met je motivatie-niveau, onderneem actie en begin pas met goede voornemens op Blue Monday! Dan lijkt het weer ook meteen een stuk beter.

Reken het maar na. En als je de formule echt om zeep wil helpen: Kerst 2016 ligt -335 dagen achter ons… ’t Wordt tijd dat Valentijnsdag qua kaartjes een concurrent krijgt: Happy Blue Monday!