Comfortzone

Vooraf heb ik er nooit bij stil gestaan. Ik startte gewoon met Bureau Gejoo. Een prachtig ondernemingsplan opgesteld, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam en ondernemen maar! Zo simpel dacht ik. Niemand waarschuwde me. M’n SWOT-analyse was in orde, er mankeerde weinig aan het communicatieplan en m’n netwerk was ook acceptabel.

Er was niemand die alarm sloeg over de locatie waar ik m’n bedrijfje ging bouwen. Vanuit huis, dacht ik. Ik toverde één van de vele vertrekken om tot een prachtig kantoor met uitzicht op groen, water en bos. En als ik dan onderweg was, zou ik wel vanuit de trein gaan werken. Ook uitzicht op groen, water en bos. Alleen dan versneld afgespeeld.

Goudvis10Maar na een maandje of drie, kwam ik tot de onthutsende ontdekking dat ik locatie totaal verkeerd had gekozen. ‘t Was voor de hand liggend en dus stond ik er niet te lang bij stil. Ik werkte me een slag in de rondte, maar er gebeurde weinig tot niets. ‘Niets’ is misschien overdreven, maar ik had me er meer van voorgesteld. Ik wilde ‘grote dingen’ gaan doen en dat lukte niet…

Tot ik op een mooie dag in mijn denkbeeldige bedrijfshelikopter stapte en opsteeg. Hoger en hoger. Ik ging hoger dan ik ooit was geweest! En toen had ik een volledig overzicht. En zag ik ook mijn fout. Bureau Gejoo stond in mijn comfortzone! Er middenin! Ik kon er zelfs nog omheen lopen zonder de comfortzone te verlaten. Dat was op zich wel een veilig gevoel, maar echt spannend was het niet. Ik zette mijn denkbeeldige bedrijfshelikopter aan de grond en sindsdien is alles anders.

Ik heb een heel groot hek met prikkeldraad om mijn comfortzone gezet, zodat ik er echt niet meer kan komen. Da’s best eng. Ik voelde me er in het begin ook niet echt prettig bij, constateerde een paar dagen zelfs een soort ‘dipje’. Maar m’n hek was degelijk niets ontziend. Ik kon niet terug. Soms had ik het (angst)zweet op m’n voorhoofd, maar ik begon aan de situatie te wennen. Sterker nog, er kwam een nieuw hek. Om het eerste heen. M’n comfortzone werd steeds groter. Inmiddels ben ik aan mijn derde hek toe.

Gelukkig is de ruimte buiten m’n comfortzone oneindig groot en kan ik steeds meer van mijn verblijf aldaar genieten. De spanning, het ongemak, maar vooral de euforie als mijn acties aanslaan. Dat gevoel is het leven buiten m’n comfortzone meer dan waard. Voor de mensen die erg gehecht waren aan mijn comfortzone is het ook even wennen, ik ben er niet meer. Mensen buiten mijn comfortzone zijn vooral nieuwsgierig en altijd hartelijk.

Tja, de wijze uitspraak ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’, klopt als een bus. En het zelf ervaren ervan, is tot nu toe de meest waardevolle les die ik sinds de start van Bureau Gejoo heb geleerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s