Netwerk

Ondernemen doe je niet alleen. Ook niet als je staat ingeschreven als ‘eenmanszaak’. Het is fijn als familie en vrienden je initiatieven ondersteunen. Maar zakelijk gezien is een goed netwerk onontbeerlijk. ‘Netwerken’ vind ik dan weer een vies woord. Te zakelijk. Netwerken leidt misschien wel tot zaken, of heeft dat ten doel, maar het is vooral een persoonlijke kwestie. Misschien is relatiebeheer wel een betere omschrijving. Dat wordt al wat warmer.

NetwerkMaar wat is een netwerk? De som van je verzameling LinkedIn-connecties en Facebookvrienden? Ik denk het niet. Misschien bevindt jouw netwerk zich wel (deels) binnen die groep. Maar een netwerk is meer dan alleen maar een verzameling personen die je ooit bent tegengekomen. Of waar je een visitekaartje van opgeduikeld hebt. Een netwerk wordt gevormd door mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Ook andersom: voor wie jij iets kunt betekenen! En dat is dan nog maar het begin.

Je netwerk moet onderhouden worden: relatiebeheer. Bel de mensen eens op, drink eens samen een kopje koffie en praat elkaar bij over wat je bezig houdt en waar je mee bezig bent. Als je je netwerk echt nodig hebt, moet de fundering liggen. Een mooie vraag is altijd: ‘wat kunnen wij voor elkaar betekenen’. Zelfs als je het, tijdens een netwerkbijeenkomst, aan een wildvreemde vraagt, sta je soms versteld van de antwoorden. We kunnen bijna altijd wel iets voor elkaar betekenen: de basis is gelegd.

Wanneer je in gesprek bent, is er één vaardigheid bijzonder belangrijk: luisteren! Je inleven in de situatie van de ander. Een brede interesse zorgt dan al snel voor begrip en als je dan ook nog hulpvaardig bent en in staat om een advies te geven… Je bent begonnen aan een relatie! En als je die goed onderhoudt, heb je er nog jaren plezier van. Wie weet ontstaat er zelfs een (zakelijke) vriendschap!

Ik heb een analyse gemaakt van al mijn contacten: LinkedIn, Facebook, Twittervolgers, (oud-) collega’s, familie en vrienden. Er zijn mensen waarmee ik eigenlijk helemaal geen contact heb en mensen die af en toe digitaal mijn pad kruisen. Daarnaast zijn er personen waarmee ik soms ook rechtstreeks communiceer, af en toe een kop koffie drink of gezellig een broodje eet. Dat laatste kan eenvoudigweg niet met alle contacten. Praktisch gezien ontbreken tijd en geld dan. Er breekt weer een selectiemoment aan. Met welke mensen heb ik een persoonlijke klik? Voor wie kan ik écht wat betekenen en in wie ben ik echt geïnteresseerd?

Het besluit was snel genomen. Ik ga de Club van 10 van Bureau Gejoo oprichten! Een groep mensen die meer zijn dan een netwerk, misschien zelfs het niveau van zakelijke relatie wel ontstijgen. Een groep mensen die ik vertrouw en waarmee ik adviezen uit kan wisselen. Personen die me inspireren, relaties die ik wil en kán helpen. Om zo samen verder te ontwikkelen, in zeker zin ook samen te werken. Samen. Dat is het sleutelwoord. Twee weten en kennen immers meer dan één.

Vrijdag maak ik het eerste lid van de Club van 10 bekend. En de weken erna volgen de andere negen. En dan begint het pas. Ook zo benieuwd? Hou de website en de Facebookpagina van Bureau Gejoo de komende weken goed in de gaten!

2 reacties op “Netwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s