Wereldreis

20151021_173057Het was mei 2014 toen ik binnenstapte bij theater De Vaillant in de Schilderswijk. Den Haag dus. Ik had een vraag aan Harrie van de Louw, de directeur. Richting het einde van een geanimeerd gesprek stelde hij me een vraag. ‘Ken jij Kompa Nanzi?’ Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. En op dat moment begon mijn virtuele wereldreis…

Kompa Nanzi bleek de Antilliaanse versie van een spinnetje. Het spinnetje had van de op Curaçao wonende Herman Pieters een gezicht gekregen en Herman en Harrie waren het er over eens dat het hoog tijd werd dat er ook in Nederland een ‘thuis’ voor het spinnetje kwam. Of ik wilde helpen om die plek te realiseren?

Ik kom, net als Kompa Nanzi, ook van een eiland. Dat was de enige overeenkomst. En op ‘mijn’ eiland komen, naast Nederlandse toeristen, veelal Duitsers. Zegt men. Daar stopte mijn kennis van andere culturen dan eigenlijk ook.

WereldreisOp de Nederlandse Antillen heet de spin Kompa Nanzi, in Suriname worden de verhalen over Anansi Anansitori genoemd. In Ghana heten de verhalen Anansasem, terwijl zwarte kindermeisjes in Noord Amerika spraken van Auntie Nansy. Via de Afrikaanse diaspora is Nansi over de hele wereld bekend en ook in Nederland. Hij brengt zijn ondeugende maar leerzame verhalen mee voor iedereen die ze horen wil.

Ik verdiepte me in de geschiedenis van Anansi, ontmoette Nederlanders met roots in Afrika, Suriname en op de Antillen en leerde veel over de diversiteit van de culturen waar Anansi een rol heeft gespeeld, maar ook steeds nog speelt.

Theater De Vaillant heeft een centrale plaats in de Haagse Schilderswijk en Transvaal, waar 131 nationaliteiten samen leven. Het theater is een ‘doe het zelf theater’, dat bijdraagt aan de cultuurparticipatie van grote groepen stadsbewoners bij het culturele leven. Voor theater De Vaillant is het huis voor de spin een aanvulling op haar programma van, voor en met iedereen van groot tot klein.

Het begon met een aantal gesprekken, toen volgde er een plan en daarna verstuurde ik verschillende subsidie-aanvragen. Al die tijd was het theater een paar uur per week een kleurrijke werkplek voor me. Koffie en broodjes van ‘Einderloos Lekker’ en ondertussen schoof ik bij verschillende mensen aan die het theater ook als flexibele werkplek gebruikten. Kortom, in alle opzichten een aangename periode.

Collage boomBegin 2015 was de financiële status van het ‘Nansi Wereldspin Museum’, zoals we het gingen noemen, duidelijk. Er kon daadwerkelijk gebouwd worden. Tijdens een roerige periode waren de medewerkers van het theater altijd paraat en gingen de ontwerpers van OPUS Design en SO Studio aan de slag. De tekeningen werden met man en macht omgezet in iets tastbaars. Vanuit Tweakhout werd er een prachtige Baobab-verhalen-boom gebouwd en in september was het Nansi Wereldspin Museum klaar!

In de herfstvakantie was de opening. Overdag namen kinderen het museum al in gebruik en tegen de avond waren ruim 150 mensen getuige van de opening die verricht werd door Harrie van de Louw en de van Curaçao overgekomen Herman Pieters. Een multicultureel openingsprogramma met optredens van het Surinaamse dameskoor Afimo, Tipiko Den Haag en Denise Jannah. Zoveel gasten maakten me trots.

HoofdingangIk kan terugkijken op een ‘wereldreis’ die mijn leven in veel opzichten heeft verrijkt en waarin ik veel verschillende mensen uit diverse culturen heb ontmoet. En al die mensen hebben op wat voor manier dan ook een steentje bijgedragen aan het Nansi Wereldspin Museum. Het leuke is dat er fysiek iets staat waaraan ik een bijdrage heb kunnen leveren. Dat is weer eens wat anders dan een beoordelingscyclys, een managementrapportage of een jaarplan…

En nu? Het einde van de totstandkoming is weer een begin van iets nieuws en we denken na over een mooie programmering voor 2016. Voor kinderen, voor scholen, maar wellicht ook voor volwassenen. Heb jij ideeën? Laat het me weten. Neem eens een kijkje op de website of de Facebookpagina van het Nansi Wereldspin Museum of kom gewoon een keertje langs in theater De Vaillant.

De koffie staat altijd klaar!