Zwemdiploma’s

Overal is tegenwoordig wel een diploma voor. Op de lagere school is er het veterdiploma en een paar jaar later volgt een diploma als je de tafels van 1 tot en met 10 uit je hoofd kent. Ook is er in die periode nog het Pietendiploma. De vaardigheden die je hiervoor moet hebben zijn me echter nooit duidelijk geworden. Uiteraard heb ik ook wat diploma’s met betrekking tot studie en ontwikkeling, maar trots ben ik zeker ook op mijn zes zwemdiploma’s!

Ik ben qua sterrenbeeld een Waterman. Maar desondanks was m’n eerste zwemervaring vreselijk. Ik had watervrees! Onder de toch ietwat dwingende leiding van juf Marian, was ik met twee vriendjes weken bezig om mijn watervrees te overwinnen in het buitenbad van De Dôbe. En na iedere poging wilde ik stoppen. Dat zwemmen was niets voor mij…

Maar ik ben mijn ouders eeuwig dankbaar dat ze niet naar mijn geklaag hebben geluisterd en me tweemaal per week liefdevol het ijskoude water in stuurden. Eenmaal de watervrees overwonnen, was ik namelijk niet meer te stoppen. Na diploma A kwam diploma B en toen C. Schoolslag, rugslag, borst- en rugcrawl, de vlinderslag, duiken, reddend zwemmen en een beetje schoonspringen. Dat was de inhoud van de diploma’s D, E en F. Steeds een stukje verder, steeds iets mooier. Naast Waterman was ik ook een waterrat geworden!

58 Blog - Plaatje StartblokEn nu? Nu sta ik weer aan de rand van het zwembad. Een denkbeeldig zwembad dit keer. Het zwembad van zelfstandig ondernemen. Het water zal wel koud zijn… Ik kan de bodem niet zien… En heb ik de juiste diploma’s? Ik denk dat er geen diploma’s bestaan in dit geval. Het is een gevoel. Een gevoel dat me eigenlijk al jaren bezig houdt. Ik keek en kijk er naar uit. En nu sta ik aan de rand van dat zwembad.

Ik stap op het startblok. In mijn hoofd speelt een liedje van Boudewijn de Groot: de zwemmer. ‘Boven hem lucht, onder hem water.’ Mooi, overzichtelijk en eigenlijk heel eenvoudig. De diploma’s die ik heb zijn ervaring en zelfkennis. Die twee zijn nog redelijk concreet. Ik vul ze aan met passie, visie en lef. Dat wordt al minder tastbaar. Maar het zijn wel de ‘zwemdiploma’s’ waar ik het nu mee ga doen.

Ik duik erin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s