Coachen doe je samen

Coachen doe je samen!Al jaren boeit de overeenkomst tussen sport en bedrijfsleven me: functioneren in teamverband, presteren onder druk, omgaan met tegenslagen, het benoemen en nastreven van doelstellingen. Zo maar even een paar onderdelen die sport en bedrijfsleven gemeen hebben. Ik denk ook dat beide partijen iets van elkaar kunnen leren. Marc Lammers versterkt dit idee met zijn boek ‘Coachen doe je samen’.

De ondertitel is in ieder geval inspirerend: ‘winnaars hebben een plan, verliezers een excuus’. De belangrijkste boodschap die Lammers meegeeft in zijn boek uit 2007 is dat je niet eindeloos moet proberen je zwakke punten te verbeteren, maar je juist moet richten op je sterke punten, je kwaliteiten.

Marc Lammers is sinds 1991 actief als coach van diverse hockeyteams. Hij is begonnen als assistent-coach bij HC Den Bosch, was speler/coach in Italië, kwam terug naar Nederland, werd assistent bij het damesteam van Jong Oranje en verhuisde vervolgens naar Spanje om daar het nationale damesteam onder zijn hoede te nemen. Maar zijn grootste successen behaalde hij in de periode daarna als bondscoach van het nationale damesteam in eigen land. Sinds 2012 is hij bondscoach van het Belgische herenhockeyteam.

Van jongs af aan had Marc last van dyslexie en had problemen om mee te kunnen komen op school. Het kwam zijn zelfvertrouwen niet ten goede. Op het hockeyveld kon hij die zorgen vergeten. Hij werd een verdienstelijk hockeyer en debuteerde al op jonge leeftijd als coach. Plezier was (en is) zijn drijfveer. Hij bleek goed in iets te zijn en kon excelleren.

In ‘Coachen doe je samen’ analyseert Marc het verschil tussen het werken met jongens en meisjes, legt hij uit waarom je als leider het goede voorbeeld moet geven en vertelt hij aan de hand van vermakelijke anekdotes hoe hij innovatief was en daar op een slimme manier de aandacht op wist te vestigen: de sinterklaasstick, oortjes en videobril zijn voor vele sportliefhebbers bekende ‘konijnen’ uit de hoge hoed van Marc Lammers. Zijn boodschap? Zorg dat je voorop loopt! En richt je op zaken waar je werkelijk invloed op hebt.

Het jongetje met weinig zelfvertrouwen transformeerde tot een winnaar. Hij omschrijft de status van ‘flow’. Hoe je die kunt bereiken, maar ook hoe weinig ervoor nodig is om de flow weer kwijt te raken: ‘verdedig nooit een voorsprong, want dat betekent dat je in feite al bezig bent met de einduitslag, terwijl de wedstrijd nog gaande is.’

Focus op je sterke punten. Zowel uit zijn persoonlijk leven als over de hockeysters waar Marc mee werkte staan inspirerende voorbeelden in het boek. Ook het samenstellen van een goed team en het daarbinnen omgaan met verschillende karakters is iets waar een leidinggevende zijn of haar voordeel mee kan doen. En tot slot: samenwerken is tweerichtingsverkeer, deel kennis en denk in mogelijkheden!

Coachen doe je samen leest makkelijk weg en zorgt op een luchtige manier voor eye-openers. Een must voor iedere leidinggevende die op zoek is naar een andere invalshoek.

Klik hier voor meer informatie over ‘Coachen doe je samen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s