Gung Ho!

Gung Ho!Ooit zag ik dit boekje op het bureau van een manager liggen. ‘Een overtuigende methode om uw medewerkers te inspireren’, is de ondertitel. ‘Ha, hij wil een leider worden’, dacht ik meteen, ‘goede zaak.’ De ondertitel, het formaat van het boekje en het feit dat betreffende manager het nog niet had gelezen, prikkelden me en al snel was het besteld en leerde ik al lezend over dieren. En van dieren! Want eigenlijk spelen dieren de hoofdrol in het boekje Gung Ho! Eekhoorns, bevers en ganzen.

In de kantlijn gaat het verhaal over Andy Lonclaw, een oude Indiaan die manager is in een slecht draaiende fabriek van een landelijk concern. En over Peggy Sinclair, die als verandermanager vanuit het hoofdkantoor die zelfde fabriek moet redden. Ze hebben één overeenkomst: ze vrezen allebei voor hun baan. Hij omdat hij een reorganisatie ziet aankomen die hem z’n dienstverband kan kosten en zij omdat ze twijfelt of het haar lukt om de fabriek te redden.

Tot op de avond na haar eerste werkdag in de fabriek. Hij wordt haar reddingsboei. Ze zitten toevallig samen op een bankje dat uitzicht biedt op de fabriek. Hij vertelt over de methodiek die hij hanteert om zijn product afwerkende afdeling te managen. Ondanks de chaos in de rest van de fabriek leidt hij de best presterende afdeling van het hele concern. Met zijn ontslag voor ogen werkt hij toe naar zijn laatste werkdag, waarop zijn afdeling de top heeft bereikt op het gebied van productiviteit en efficiency. Hij kan dan in ieder geval met opgeheven hoofd het pand verlaten. Peggy en Andy slaan de handen ineen: ze gaan aan de slag met de drie principes van Gung Ho!

Hij neemt haar eerst mee om de eekhoorntjes te bestuderen. De diertjes werken samen om een wintervoorraad aan te leggen. De drijfveer van de eekhoorn is dat het werk waardevol is. Dan zijn de bevers aan de beurt. De bevers werken na hevige regenval aan hun stukgeslagen dam. Hoe? Allemaal op hun eigen manier. De werkwijze van de bever is dan ook dat ze zelf bepalen hoe ze het gezamenlijke doel bereiken. Tot slot worden de ganzen bestudeerd. Ganzen gakken. Als ze opstijgen, als ze vliegen. Ze doen dat niet om de anderen te waarschuwen, maar om elkaar aan te moedigen: de gave van de gans.

Peggy leert van het gedrag van de dieren en past deze Gung Ho-methodiek toe in de fabriek. En uiteraard, met succes! Noem het Het Nieuwe Werken, CiEP of geef het een andere modern etiketje, maar de methode is overduidelijk. Persoonlijke betrokkenheid van medewerkers is in elk bedrijf. onbetaalbaar. En Gung Ho leidt medewerkers die zich volledig inzetten voor hun organisatie.

De drijfveer van de eekhoorn: waardevol werk
Het besef dat er wordt bijgedragen aan de gemeenschap doet wonderen. Iedereen werkt aan een gemeenschappelijk doel en daarbij worden alle plannen, beslissingen en handelingen gestuurd door normen en waarden.

De werkwijze van de bever: zelf bepalen hoe je het doel wilt halen
Het speelveld heeft daarbij duidelijke grenslijnen. De ideeën, gevoelens, behoeften en wensen van de medewerkers worden gerespecteerd en serieus genomen. En daarnaast moet het werk te doen zijn, maar ook een bepaalde mate van uitdaging in zich hebben.

De gave van de gans: moedig elkaar aan
Complimenten kunnen actief of passief zijn, als ze maar echt zijn. Blijf monitoren: zonder score is er geen wedstrijd, moedig ook de voortgang aan. Enthousiasme is gelijk aan missie maal centen en complimenten (E=mc²).

Je leest het boekje Gung Ho in een paar uurtjes uit en aan het einde word je dan beloond met een praktisch uitvoerbaar Gung Ho Actieplan. Niet alleen voor managers, maar ook voor medewerkers die binnen een organisatie het verschil willen maken!

Klik hier voor meer informatie over Gung Ho!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s