Louis van Gaal: Visie

Louis van Gaal, Biografie & VisieAl sinds ‘zijn jaren bij Ajax’ triggert Louis van Gaal me. Als mens, als coach, maar vooral als manager. Als leider. De wereld heeft een mening over hem. En dat maakt hem voor mij juist zo kleurrijk en boeiend. Waarom werkt Louis van Gaal zoals hij werkt? En waarom heeft hij zo vaak succes? Ook nu weer. Met een beperkte selectie reisde hij af naar het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Zijn ‘nieuwe systeem’ werd verguisd. Maar toch staat hij weer in de kwartfinale.

In zijn boek ‘Visie’ legt Van Gaal uit hoe hij werkt en waarom hij zo werkt. Er staan veel voetbalspecifieke voorbeelden in het boek, maar als je door doorheen kijkt, blijft de manager Van Gaal over. Of liever gezegd: de leider Van Gaal. Hij neemt de lezer mee langs onderwerpen als klimaat, organisatie, selectie, training, voorbereiding, coaching en evaluatie. Vertaald naar het bedrijfsleven ontstaan er mooie invalshoeken voor leiderschap.

Voor hem is een organisatie het complete plaatje rond het elftal waarmee hij werkt. Van de beheerder van het spelershome tot de technische staf. Van Gaal is een perfectionist en wil dat alles en iedereen in dienst staat van het doel. Pas als het juiste klimaat heerst kan er gepresteerd worden.

De term die deze periode vaak aangehaald wordt, niet in de laatste plaats door hem zelf, is het ‘totale mens-principe’. Juist dat onderdeel uit het arsenaal van Van Gaal zette mij aan tot het lezen van zijn boek. Wat kunnen leidinggevenden binnen organisatie daarvan leren? Het is een theorie die hij aangereikt kreeg van Leo van der Burg. Het is menskundige bedrijfskunde: ‘een ingewikkeld klinkende term voor de manier van kijken naar de personen met wie je in een organisatie te maken hebt.’

‘Volgens mij kom je nooit tot optimale ontwikkeling als je niet onderzoekt hoe de ander leert en hoe jij daarop reageert. Eigenlijk heb ik dat mijn hele leven toegepast. Wat is nu eigenlijk talent? Hoe haal je het beste uit je spelers? Hoe komt het dat ik van de ene speler meer gedaan krijg dan van de andere? Welke invloed heb ik daarop als trainer?’

De afkorting TIPS staat voor Techniek, Intelligentie, Persoonlijkheid en Snelheid. Op basis van deze vier pijlers selecteert Van Gaal z’n spelers. In zijn boek geeft hij aan dat inmiddels de ‘P’ het belangrijkste is geworden. Het gaat over de identiteit van een speler en hoe deze daarmee omgaat. Kun je je identiteit ondergeschikt maken aan het teambelang? Een prachtig voorbeeld daarvan tijdens het WK is wel Dirk Kuijt. De identiteit van Kuijt was dat hij aanvaller was. Hij had kunnen vasthouden aan zijn identiteit, maar dan had hij niet zo’n belangrijke rol in en voor Oranje kunnen spelen.

Van Gaal kijkt naar verschillende lagen in de persoonlijkheid van een speler. Iedereen heeft een karakter, een gerichtheid en talent. De gerichtheid is de verbinding tussen talenten en karakter en daarmee de manier waarop je de dingen verwerkt. Er zijn drie gerichtheden die iedereen in zich heeft, maar de ene is sterker aanwezig dan de andere: intellectueel, sociaal en creatief. Denken, voelen en willen. Iedereen reageert dus anders op een situatie en leert anders. Van Gaal speelt daar op in. Naast groepstrainingen, vindt Van Gaal ook specifieke trainingen daarom steeds belangrijker worden.

De belangrijkste boodschap voor een leidinggevende is dat je in een team te maken hebt met individuen en met ieder individu heb je iets anders te doen. Het hoofdstuk waarin dit behandeld wordt, heeft iets wetenschappelijks en laat de onderwijzer in Van Gaal zien. Het schema dat over deze theorie in het boek staat is indrukwekkend, boeiend en leerzaam tegelijk. Het laat zien dat werken met het team veel meer is dan slechts een groep mensen met een doel. Heel veel meer.

Het boek ‘Visie’ is een aanrader voor leidinggevenden die hun medewerkers optimaal willen laten presteren. Maar als leidinggevende heb je zelf de grootste rol. Verdiep je in je medewerkers, faciliteer ze en laat ze schitteren. Jouw werk ligt in de schaduw van hun prestaties. Dat zal even slikken zijn voor menig leidinggevende: in de schaduw? Gelukkig wil Van Gaal ook wel eens de schijnwerpers op zich gericht zien en voorziet daarom de wereld regelmatig van prikkelende quotes. Ook daar staat het boek vol mee. Leuk om te lezen.

Het boek is overigens de helft van het totaalproduct. In ‘Visie’ komen ook leermeesters, ‘voetbalzonen’, liefhebbers en tegenstanders van Van Gaal aan het woord en het boek eindigt met allerlei trainingsvormen. Het tweede deel is de Biografie over Van Gaal. Over het ‘totale mens-principe gesproken…

Klik hier voor meer informatie over ‘Louis van Gaal, Biografie & Visie’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s